Art Nouveau


Rond het einde van de Victoriaanse periode maakte zich een aantal ambachtslieden los van de toenmalige gemeenschappelijke stijlen en motieven en creƫerde wat bekend staat als de Art Nouveau stijl. De periode van de Art Nouveau stijl loopt van 1895 tot ongeveer 1915.

Een belangrijk kenmerk van de Art Nouveau stijl is de "free-flowing" afbeeldingen van de natuur. De vloeiende lijnen in de Art Nouveau sieraden suggereren beweging, passie en jeugdige kracht. Het gebruik van parels, cabochon geslepen opalen en maanstenen om hun schoonheid te benadrukken had de voorkeur in plaats van facetgeslepen stenen.

Even belangrijk is het beeld van vrouwen. Voorbij zijn de statische Griekse en Romeinse beelden in Victoriaanse sieraden. Deze worden vervangen door sensuele en gepassioneerde vrouwen. Het is een weerspiegeling van groeiende vrouwenemancipatie.

Ook worden motieven gebruikt in de art nouveau stijl waaronder bloemen die net uitkomen of juist in verval zijn geraakt. Die de symboliek van de energie en de dynamische krachten van de natuur weergeven. Dieren, slangen en vogels zoals pauwen zijn ook gemeenschappelijke onderwerpen van Art Nouveau sieraden.

In de zelfde periode ontwikkelde zich in Duitsland een soort gelijke stijl zich. Deze stijl werd Jugendstil genoemd en had veel overeenkomsten met het Art Nouveau.

Eigen atelier

Werkplaats en ontwerp


Juwelier Jack de Rooy
Postelstraat 73
5211DX 's-Hertogenbosch
Telefoonnummer 06 24272620

Openingstijden:
Donderdag 11:00 tot 17:30
Vrijdag 10:00 tot 17:30
Zaterdag 10:00 tot 17:30

Afspraak maken?

Op de hoogte blijven van ons aanbod?